LA BADÀ

La Badà és el nom que se li dona a una festa que se celebra en la nostra vila l'endemà de la festa de Sant Vicent Ferrer.

Aquesta festa la va iniciar un veí nostre fa uns 70 anys. Aquest home, després d'haver celebrat el seu sant, va voler continuar un dia més amb aquella celebració, per la qual cosa va convidar un grup d'amics i amigues a berenar al Castell de Rebollet. En tornar del castell, la gent, estranyada que feren festa un dia de treball, carregats de cabassos i bótes, un poc més alegres del normal, els preguntaven d'on venien, a la qual cosa contestaven: Venim del castell i ens hem badat de riure. Això va ser la clau per posar-li nom a la festa: senzillament, festa de la Badà.

La Badà se celebra sempre l'endemà de Sant Vicent Ferrer. Durant quasi cinquanta anys de tradició d'aquesta festa, es pujava a berenar al Castell de Rebollet. També, s'improvisava una espècie de pal·li amb unes canyes i seda, que portaven els hòmens, cobrint la Reina de la Badà. El berenar del dia de la Badà en aquesta època consistia a fer sofregits de bonyítol i tonyina negra, i també es menjaven coques amb ous.

La pujada al castell solia fer-se al voltant de les sis i s'abaixava molt tard, sobre les nou i mitja o les deu de la nit a l’hora de celebrar la cordà i el ball.

Actualment esta festa es continua celebrant, encara que de manera diferent a com es feia abans. Ara l'ajuntament ofereix un berenar de xocolata i coca amb jocs populars per als xiquets i xiquetes al parc del Calvari. De nit se celebra un sopar a la Plaça dels Xorros amb orquesta i ball.