imagen

ERMITA DE SANT MIQUEL

Es troba en un xicotet tossal conegut amb el nom de Muntanyeta de Sant Miquel. La singularitat d'aquest tossal és que totes les terres circumdants corresponen als termes municipals de Rafelcofer i l'Alqueria de la Comtessa encara que aquest és propietat de la Font d'en Carròs.

Històricament, la jurisdicció era del nostre poble. L'accés es troba a l'antic camí de Xàtiva. En aquest lloc han sigut trobats nombrosos materials arqueològics de diferents etapes històriques, la qual cosa fa pensar que va ser un lloc estratègic per a les diferents civilitzacions que van passar per aquestes terres.

La seua construcció es va realitzar en el lloc en què probablement existien restes romanes, convertint-se posteriorment en mesquita durant la invasió àrab i després en església - ermita cristiana. Hi ha documents en els quals es menciona que van ser trobades restes romanes com monedes, làpides, restes d'estàtues i ceràmiques. En el seu cim s'alça l'ermita d’estil gòtic amb un porxe de tres arcs, frontó i espadanya. L'edifici de planta quadrada està enrajolat amb taulells rojos al llarg de les parets.

La nova imatge de sant Miquel es troba en l'església parroquial de la Font, pel fet que l'antiga va ser robada talment com la seua campana. Compta amb una casa adossada amb porta d'arc corbat i coberta a dues aigües de teules morunes que antigament era habitada per l'ermità. Hi ha documents diversos, i memòries de gran valor històric, en els quals es parla de la utilització, costums i anècdotes que van tindre lloc en aquesta ermita. Per exemple, que l'ermità habitant de la casa, subsistia d'almoines, però quan no eren suficients, les arques municipals es feien càrrec d'ell. L'entorn natural en el qual es troba és característic perquè es poden trobar una gran varietat de plantes medicinals pròpies de la nostra comarca com són el timonet, farigola, romaní i pebrella.

Al 29 de setembre de cada any, es realitzà una peregrinació des de la Font d’en Carròs fins a l’ermita per a celebrar el dia de sant Miquel. Amb motiu d'aquesta celebració, la imatge del sant és portada des de l'església parroquial fins a l'ermita. Allí es realitza una missa en honor al sant seguida d'un esmorzar popular. En altres ocasions també s'hi han fet actuacions musicals, concerts i danses populars.

Galería de imágenes